HERORIËNTATIE

TRIMESTER

Heroriëntatietrimester start 29 oktober

• Heroriëntatietrimester start 29 oktober

Het Heroriëntatietrimester is er voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar oud. Misschien heb je een HBO- of wetenschappelijke opleiding onderbroken, werk je al een tijdje en twijfel je over je (loop)baan of is jouw situatie heel anders en wil je bijvoorbeeld stappen zetten vanuit een uitkeringssituatie of na een burn-out. Wij kijken vooral naar wie je bent en naar jouw motivatie!

waarom een heroriËntatIe
trimester?

Gestopt met je studie? Twijfels over je (loop)baan? Na je bachelor onderzoeken welke master het beste bij je past? Dan ben je bij het Heroriëntatietrimester (HOT) op de juiste plek!

Het Heroriëntatietrimester biedt je een pas op de plaats, veel inzicht in jezelf, houvast en een nieuwe koers. Het HOT is geen kortdurende boost, maar een diepgaand zelfonderzoek: je vindt intrinsieke motivatie en daarmee houvast in jezelf en doorzettingsvermogen. En dat is hard nodig, in een tijd waarin de prestatiedruk hoog is, waarin de mogelijkheden eindeloos zijn en de keuzes divers.

Na dit intensieve programma van drie maanden vol inspirerende tools, trainingen en lifecoaching, ben je er dan ook helemaal klaar voor: doen wat jij écht wil doen. Vrijwel alle deelnemers maken door dit programma een sterke keuze voor een nieuwe richting in studie en/of werk. Daarnaast ga je ook een leuke, inspirerende tijd tegemoet, in een kleine groep mensen die net als jij investeren in hun toekomst én ga je samen op reis.

EEN PROGRAMMA
VOOR JOU

COACHING

In het Heroriëntatietrimester word je intensief individueel, op een motiverende manier gecoacht op je toekomst- en/of studiekeuze. Daarbij gebruiken we alle informatie die je over jezelf ontdekt tijdens de weekopdrachten, de doorlopende lijstjes die je maakt en je interessegebieden die naar boven komen in de wekelijkse rubriek: jouw nieuws. Ook de module Biografiek brengt je in contact met wat je diep van binnen wilt; met de plek die jij in de wereld wilt innemen. Onze module Biografiek werd onlangs opgenomen in het boek ‘Biografisch leren en werken’ van Gabriël Prinsenberg.

Voor veel jongvolwassenen van het Heroriëntatietrimester is studiekeuze een belangrijke stap, of het vinden van de juiste mindset daarvoor. Voor anderen gaat het om het kiezen voor (ander) werk, of een andere werkwijze. Wat bindt is dat je op een punt staat waarin nieuwe keuzes in werk en/of studie moeten worden gemaakt en oude patronen moeten worden doorbroken.

over HET PROGRAMMA

  • Het Heroriëntatietrimester is er voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Misschien heb je een HBO- of wetenschappelijke opleiding onderbroken of werk je al een tijdje en twijfel je over je (loop)baan of is jouw situatie heel anders en wil je bijvoorbeeld stappen, zetten vanuit een uitkeringssituatie of na een burn-out? Jouw levensvragen staan centraal!

  • Filosofisch onderzoek naar je interessegebieden, je levenshouding en je manier om keuzes te maken. Individuele coaching, bij het stellen van persoonlijke doelen, elke week. Studie- en toekomstkeuze. Fysiek zelfonderzoek. Diverse kunstvakken, in het kader van zelfonderzoek. Het in kaart brengen van je smaak, je voorkeuren op allerlei terreinen. Presentatietraining: kwetsbaarheid als kracht.

  • In je studie- of loopbaankeuze stel je jezelf vragen over de grondslagen van je bestaan: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Het in kaart brengen van wat je wil doe je door te focussen op je dromen. Je komt los van belemmerende gedachten. Na het in kaart brengen van je wildste dromen, beweeg je in stapjes van droom naar werkelijkheid. Studie- en loopbaankeuze, wordt onderdeel van een levenskeuze. Het HOT daagt je uit te werken vanuit inspiratie en het gebruiken van je intuïtie. Heb je deze werkwijze eenmaal te pakken, dan kan je het voor al je levenskeuzes gebruiken!

  • Om echt te durven dromen gaan we in het HOT een week naar een stad in een ander land. Daar ga je jouw toekomstdroom aan de groep vertellen, op een plek die past bij je inhoud. Dit is iets wat je je leven lang niet meer vergeet! Je zal er je toekomstige keuzes aan blijven relateren.

  • De Vrije Hogeschool vindt dat evaluatie een onderdeel van het leren is. De student wordt echter niet door een beoordeling afgerekend, maar de beoordeling is een onderdeel van je leerproces. Tijdens het Heroriëntatietrimester houd je een dossier bij, schrijf je een toekomstutopie en geef je een eindpresentatie.

WEEK
programma

Lees hier over het programma in het Heroriëntatietrimester van week tot week.

  • De eerste zes weken vormen de basis van het programma. Je brengt je verleden in kaart, test je (on)vermogens en komt in aanraking met verschillende perspectieven en levensfilosofieën. Die zorgen ervoor dat je loskomt van dingen die je belemmeren als je aan je toekomst denkt. Tegelijkertijd werk je aan presentatie, timemanagement, schrijven én aan kunst. Daarmee onderzoek je een andere kant van jezelf, die je nodig hebt om goede keuzes te maken: je gevoel, je dromen en je intuïtie. Zo gaat het bij kleinkunst en beeldende kunst om jouw authenticiteit, jouw ervaringen, jouw kijk op de wereld. Je werkt zowel in de groep als individueel en spreekt elke week met je coach.

  • Vervolgens is de achtste week de focusweek. Zo maken we een pas op de plaats op een bijzondere locatie. Je selecteert en bundelt. Uit alle stukjes verleden, alle stukjes waarheid, alle oude en nieuwe verlangens en ambities, kies je die dingen die het belangrijkst zijn en die ook bij elkaar passen. Zo bouw je met deze elementen aan de presentatie die je aan het eind van het trimester over jezelf zult geven. We discussiëren en leggen elkaar onze eerste versies voor. Jij snapt daarbij dat de buitenwereld jou ook moet snappen, als je iets voor elkaar wilt krijgen. Zo willen we echte mensen zien, die eerlijk en open zijn, die dingen kunnen en dingen ook (nog) niet kunnen. Geen helden. De achtste en negende week verkennen we de toekomst. Je gaat ruwe schetsen maken, zowel letterlijk als figuurlijk, zowel in woord als in beeld. Toekomstsscenario’s, zonder haalbaarheidsfilter, maar wel vanuit jouw kern. Naast reële scenario’s maak je ook wilde en dwaze scenario’s, verhalen waarin je zou kunnen leven. Durven dromen dus. In deze periode vindt ook de reis plaats.

  • De laatste weken brengen denken en dromen bij elkaar. Klopt het beeld dat we van je gekregen hebben in week acht? Wil of moet je het bijstellen? En ook welke levensfilosofie past daarbij? Wat betekent dit voor je toekomstscenario(’s)? Kan je wat je wil? Wil je wat je kan? En, niet onbelangrijk: hoe laat jij jezelf optimaal zien? Niet als held maar als mens. Je lichaam, je denken, je leven tot nu toe, je gevoel, je dromen, je filosofie. Hoe zet je het in de wereld? De elfde en twaalfde week vormen het atelier voor je eindpresentatie. Wat wil je met je leven? En wat moet er nu als eerste gebeuren? Je beseft je dat je er eigenlijk al aan begonnen bent. Dat je je leven nu zelf gaat leiden, spreekt voor zich.

praktische informatie

  • Het Heroriëntatietrimester duurt drie maanden en vindt plaats op de Vrije Hogeschool in Zeist.

    Gemiddeld heb je 24 uur per week les, verdeeld over vier dagen (meestal 10:00 tot 16:00 uur). Op dinsdag is er geen programma. Met name op vrijdag komt het regelmatig voor dat je later begint en tot (het begin van) de avond op school bent. Ook zul je buiten het lesprogramma zelfonderzoek en zelfstudie doen om jouw doelen te bereiken.

    Wij hanteren de schoolvakanties van regio midden.

  • Het programma heeft een interactief karakter. De groepen bevatten maximaal 15 studenten, waardoor het mogelijk is om in een vertrouwelijke omgeving ervaringen en inzichten te delen.

  • Aan de start van het programma ontvang je een studiegids. Hierin staat het definitieve rooster en informatie over de vakken en lesmateriaal.

  • De kosten voor het trimester bedragen € 3495,-. Dit kun je in 2 termijnen betalen. Mochten de kosten een drempel vormen, kun je contact opnemen met het bedrijfsbureau van de Vrije Hogeschool, door een mail te sturen naar onderwijsbureau@vrijehogeschool.nl We kijken graag met je mee hoe we het Heroriëntatietrimester voor jou mogelijk kunnen maken onderwijsbureau@vrijehogeschool.nl.

    Bij de kosten zit de reis inbegrepen, evenals koffie en thee op school.

  • In een vrijblijvend kennismakingsgesprek krijg je meer informatie over het programma, kun je alle vragen stellen die je hebt en kijk je met de coach van het Heroriëntatietrimester naar jouw persoonlijke situatie en vragen. Zo kunnen zowel jijzelf als de coach inschatten of het programma bij je past en je verder kan helpen.

NIEUWS EN VERHALEN

KENNISMAKINGSGESPREK

ERVARINGEN