MASTERCLASS

LEVENSKUNST

Masterclass Levenskunst Start - 8 januari

• Masterclass Levenskunst Start - 8 januari

De masterclass is bedoeld voor mensen die over de drempel van de tweede levensfase zijn gegaan (55 en ouder) en voor bijna- of jong-gepensioneerden die zich willen richten op de vraag hoe zij het leven dat voor hen ligt, opnieuw vorm en inhoud willen geven.

Sociale en maatschappelijke verplichtingen in de vorm van werk en gezinsleven vallen binnen korte tijd grotendeels weg, of zijn al komen te vervallen. Weken met veel vrije tijd en weinig vaste structuur liggen in het vooruitzicht.

Start 8 januari 2025 in twee groepen.

waarom de
masterclass
levenskunst

In de vooravond van deze levensfase ga je je meer dan ooit realiseren dat de tijd die voor je ligt korter wordt en dat je verantwoorde keuzes wilt maken ten aanzien van wat je met die geschonken tijd wilt gaan doen.

Levensvragen dringen zich met enige urgentie aan:

  • Wat wil ik de komende tijd van mijn leven maken?

  • Wat geeft mij plezier?

  • Waar gaat het me om in mijn leven, in mijn werk, familie en relaties?

  • Wat heb ik de samenleving, betaald of onbetaald, te bieden?

  • Welke (levens)ervaringen wil ik gebruiken?

  • Waar zet ik mij wél en waar juist níet meer voor in?

  • Wat voor ’n mens wil ik zijn of worden?

  • Wat vind ik een ‘goed’ leven?

  • En: hoe maak ik mijn leven – nu ik alle vrijheid heb – tot een ‘goed’ leven?

MEESTERSCHAP ONTWIKKELEN

Juist de derde levensfase begint niet from scratch. Er is een zinvolle en wijze samenhang te vinden met het leven dat achter je ligt. Het zou zonde zijn om de doorlopende lijnen niet te onderzoeken. Ze brengen inspiratie en geven richting.


Ons leven beweegt zich tussen het spanningsveld van weerstreven (weerstanden) en streven. Veel weerstand vinden we in onze levensthema’s. Dit zijn de zaken die we ‘telkens weer’ op ons pad vinden en die ons (voor ons gevoel) in de weg staan.

Ons streven vinden we terug in onze idealen, doelen en dromen. Meesterschap bestaat in het bewust worden van de samenhang tussen beide en het je vrij leren bewegen. Dit meesterschap kunnen we vanaf circa ons veertigste levensjaar ontwikkelen. Zo kan er iets nieuws ontstaan in de derde levensfase.

OVER HET PROGRAMMA

  • De Masterclass is bedoeld voor bijna- of vroeg-gepensioneerden, en voor gepensioneerden die zich willen richten op de vraag hoe zij het leven dat voor hen ligt vorm en inhoud willen geven. De minimuleeftijd is 50+

  • Het doel van de masterclass is een stap terug doen om te komen tot een op het individu toegesneden plan voor de levensfase die voor hen ligt. Dat doen we via reflectie, dialoog, door inleidingen over de filosofie van de levenskunst en levenskunstthema’s die voor bijna- of jonggepensioneerden relevant zijn, aan de hand van kunst en literatuur.

  • Met de spectaculair gestegen gezonde levensverwachting, is de 19e-eeuwse levensindeling in drie fasen (jong-volwassenen-oud/leren-werken-rusten) achterhaald. We leven in een tijd waarin we minimaal vier levensfasen onderscheiden: tussen werken en rusten ligt een tussenfase, de derde levensfase, die we op de individuele wijze van een eigen inhoud kunnen voorzien.

    Met de derde levensfase in zicht, dringen zich nieuwe levensvragen aan als: ‘Wat wil ik de komende tijd van mijn leven maken?’, ‘Waar gaat het me om in mijn leven, in mijn werk, familie, relaties?’ en ‘Hoe maak ik mijn leven - nu ik alle vrijheid heb - tot een ‘goed’, zinvol leven?’ De Masterclass Levenskunst helpt op dit soort vragen een antwoord te vinden. Dit gebeurt met behulp van verschillende werkvormen.

    1. Opbouw van kennis en inzicht via inleidingen op het gebied van de filosofie van de levenskunst, en uitwisseling van levenservaringen.

    2. Reflectie en individueel onderzoek: autobiografische reflectie; inventarisatie van talenten, onderzoek naar eigen waarden, idealen en ambities om de rode draad (draden) uit de levensloop te halen en van daaruit vooruit te blikken.

    3. Oefening van levenskunst, toegesneden op vaardigheden en kwaliteiten die de in de derde levensfase van belang zijn.

    4. Verbeelding: door middel van kunstzinnig werk, op zoek gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken door kunst en kunstwaarneming (Art based Learning). 

    5. Dialoog: uitwisseling van ervaringen en visies en uitdiepen van thema’s die aan de orde zijn, in kleine groepen. Verschil in perspectief is hierbij verrijkend

    6. Autobiografisch schrijven: het schriftelijk tot expressie brengen van eigen reflecties, visies en inzichten. En het schrijven van een vooruitblik – een synthese van deze elementen – in de vorm van een levensontwerp waarin je ondermeer de bijdrage die je de komende jaren aan de samenleving wil leveren, verwoordt.

  • De volgende thema’s komen tijdens de Masterclass aan de orde:

    • Vriendschap

    • Geluk

    • Kwetsbaarheid

    • Verlangen

    • Zingeving

    • Moed

    • De tijd en onze verhouding daartoe

    • Verwondering

    • Onbevangenheid

    • Dankbaarheid

    • Compassie schenken en ontvangen

PROGRAMMA
ONDERDELEN

Filosofie van de levenskunst

Bij Filosofische Levenskunst gaat het om de pogingen van mensen om niet geleefd te worden door de klok, de omstandigheden, de verwachtingen van anderen, maar om zelf actief en bewust om te leren gaan met de omstandigheden, met de druk van anderen, met tegenslagen, met de eigen verlangens. Leren om bewust en zorgvuldig te leven en om aandacht en genietend te leven.

In deze module maak je kennis met het leven en denken van klassieke en moderne filosofen. Je onderzoekt de grote thema’s uit de filosofie van de levenskunst voor jezelf: geluk en wijsheid, verwondering, kwetsbaarheid van het leven genieten, het lot omarmen, eenzaamheid en vriendschap, in de wereld zijn en de omgang met het onbekende.

Praktische levenskunst

Bij Filosofische Levenskunst gaat het om de pogingen van mensen om niet geleefd te worden door de klok, de omstandigheden, de verwachtingen van anderen, maar om zelf actief en bewust om te leren gaan met de omstandigheden, met de druk van anderen, met tegenslagen, met de eigen verlangens. Leren om bewust en zorgvuldig te elven en om aandacht en genietend te leven.

Biografiek

Hoe de derde levensfase door jou ingevuld wordt en hoe deze eruit zal gaan zien, ontstaat niet alleen op het moment dat deze begint. Er is een zinvolle en wijze samenhang met het leven dat achter je ligt en het is er ook de vrucht van. Het doel van Biografiek is schrijvend op het geleefde leven terug te blikken, daar samenhang en zin in te ontdekken en van daaruit een koers uit te zetten richting de derde levensfase. Dit doen we door via gerichte opdrachten feitelijke herinneringen uit de verschillende levensfasen te beschrijven. Al schrijvend ga je het materiaal verzamelen, dat je de inzichten kan verschaffen om een koers uit te zetten voor de derde levensfase.

Beeldende Kunst

In de module Beeldende Kunst ontwikkel je je creatieve vermogens via een verscheidenheid aan technieken en methoden. Het maakproces neemt je mee via thema’s die zich zullen voordoen te experimenteren met beeldend werk. Je bouwt niet alleen voort op je praktische kennis in het maakproces van een kunstwerk, maar verweeft dit proces met betekenisgevende processen in leven en denken. Elke les biedt gelegenheid om een ander kunstmedium te verkennen.

praktische informatie

  • Gemiddelde thuiswerk-belasting tussen de bijeenkomsten: tot 3 uur.

  • De masterclass heeft een interactief karakter. Er wordt daarom in leergroepen gewerkt van maximaal 16 studenten, waardoor het mogelijk is om in een vertrouwelijke omgeving ervaringen en inzichten te delen.

  • De masterclass is om de twee weken op woensdag op de Vrije Hogeschool in Zeist.

    09:00 uur | De school is geopend
    09:30 uur | Ontvangst met koffie en thee.
    10:00 - 12:30 uur | Ochtendprogramma
    12:30 - 13:30 uur | Verzorgde vegetarische lunch
    13:30 - 16:00 uur | Middagprogramma

    Start 8 januari 2025 - Groep 1. De lesdagen zijn: 8/1 - 15/1 - 29/1 - 12/2 - 12/3 - 2/4 - 16/4 - 23/4 - 7/5 - 21/5 - 28/5 - 4/6 - 18/6 - coachingsgesprekken data n.t.b

    Start 8 januari 2025 - Groep 2. De lesdagen zijn: 8/1 - 22/1 - 5/2 - 12/2 - 12/3 - 2/4 - 16/4 - 23/4 - 7/5 - 21/5 - 28/5 - 11/6 - 18/6 - coachingsgesprekken data n.t.b

  • Aan de start van de cursus ontvang je een studiegids. Hierin staan de studiebelasting en het aanbevolen studiemateriaal. De lesdagen kun je hierboven zien bij tijd, duur en plaats.

  • De kosten het Masterclass programma bedragen € 2495,00.

    Het programma bestaat uit 14 tweewekelijkse bijeenkomsten op woensdag van 9.30 tot 16.00 uur.

    Een individueel coaching gesprek en verzorgde lunch zijn inbegrepen.

    Regelmatig wordt het collegegeld door de werkgever geheel of gedeeltelijk vergoed.

    Het is mogelijk om in termijnen te betalen of een betalingsregeling te treffen.

  • Aan het eind van deze masterclass heeft u onder meer:

    Zelfkennis en zicht op uw eigen levensloop, kwaliteiten, verlangens en morele oriëntatie

    Kennis van stromingen en ideeën binnen de filosofie van de levenskunst

    Ervaring in beoefening van levenskunst en persoonlijke ontwikkeling op basis daarvan

    Een levensontwerp voor de derde levensfase dat betrekking heeft op de sociale en maatschappelijke activiteit die u wilt ontplooien en op de ‘zorg voor uw zelf’

MASTERCLASS LEVENSKUNST
voor werkgevers

De overgang naar de derde fase van het leven, waarin mensen nadenken over hun leven na hun pensioen, brengt unieke uitdagingen en kansen met zich mee. De Vrije Hogeschool biedt een innovatieve oplossing: de Masterclass Levenskunst voor werkgevers. Deze masterclass helpt werkgevers om hun medewerkers te ondersteunen bij het ontdekken en vormgeven van hun toekomstige levenspad. Door creatieve denkstrategieën en holistische benaderingen leren werkgevers hoe ze een omgeving kunnen creëren waarin medewerkers niet alleen professioneel excelleren, maar ook voorbereid zijn op een betekenisvolle en vervullende toekomst na hun carrière. Zo bouwen we samen aan veerkrachtige, geïnspireerde en duurzame organisaties.

  • Waarom zou u de masterclass Levenskunst voor de derde levensfase willen aanbieden aan uw bijna gepensioneerde medewerkers? Waarom dit gebaar voor een vertrekkende medewerker? In de masterclass Levenskunst wordt uw werknemer voorbereid op de nieuwe levensfase die haar wacht na de pensionering.

    Dat heeft ook een meerwaarde voor u als werkgever

  • Een medewerker voorbereiden op het leven na het pensioen, door middel van de masterclass Levenskunst voor de derde levensfase is een teken van goed werkgeverschap. Als werkgever faciliteert u dat uw werknemers op een kwalitatiefhoog niveau voorbereid zijn op hun pensionering zodat zij hun carrière op een zorgvuldige wijze afronden dan wel transformeren.

  • De masterclass Levenskunst is een inhoudelijk afscheidscadeau waarmee u aan uw professionals uw waardering tot uitdrukking brengt voor hetgeen zij tot stand hebben gebracht in hun werk. De zorgvuldigheid die u hiermee toont voor de relatie maakt de investering op zichzelf meer dan de moeite waard.

  • Professionals die de masterclass Levenskunst hebben gevolgd zullen ook na hun pensioen uw ambassadeurs worden. Dat helpt u weer wanneer u een beroep wilt doen op uw gepensioneerde medewerkers.

  • Als werkgever kunt u onderzoeken of het Individueel Loopbaan Budget (LBB) of Persoonlijk opleidingsbudget (POB) gebruikt kan worden om de masterclass levenskunst mee te bekostigen. Vaak is dat het geval.

  • Heeft u meerdere medewerkers die in aanmerking komen voor de masterclass Levenskunst voor de derde levensfase? Wij kijken graag of wij een aanbod op maat voor u kunnen maken.

Ervaringen van alumni