BEING IN THE WORLD
WEEK 30 | 21-25 juli
Waar droom je van? Wat zou je graag meer willen in je leven?
Hoe kun je echt je eigen pad bewandelen en verhoud je je tot de wereld waar we in leven die best wel heftig en moeilijk kan zijn?
Tijdens de Zomerweek ‘Being in the World’ reflecteren we op waar je nu staat in je leven en laten we de natuur ons begeleiden om te reflecteren op een persoonlijke ontwikkelingsvraag die je voor jezelf formuleert en met je meeneemt tijdens de week.
Het grootste gedeelte van de week zullen we buiten in het bos en op onze natuurkampeerterrein in Austerlitz doorbrengen waar we werken met ervaringsgerichte oefeningen, storytelling, elementen uit de natuur, bushcraft skills en laagdrempelige meditatievormen. Er is ruimte voor ieders eigen ontdekkingsreis en tegelijkertijd wordt de groep begeleid om ervaringen met elkaar te kunnen delen en van elkaar te leren.
Aan het einde van de week komen we terug bij ieders eigen vraag en laten we de inzichten en ervaringen die we hebben opgedaan ons helpen om concrete vervolgstappen te vormen die je in het dagelijks leven kunt gaan integreren.
VOOR WIE?
Dit programma is voor jong-volwassenen van de leeftijd 18-30 jaar. Voor deelnemers geldt dat een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is voor deelname aan dit programma, aangezien het programma niet in de villa van de Vrije Hogeschool plaatsvindt.
OVER ONS
Deze week wordt begeleid door Merel Faasen en Jura Maingay.
Merel Faasen; Met een achtergrond in communicatie, duurzame landbouw en natuurcoaching en na verschillende lange afstandswandelingen door Europa te hebben gemaakt, werkt Merel aan persoonlijke ontwikkeling- en gemeenschapsprojecten voor jongvolwassenen. In deze projecten staan verbinding met jezelf, elkaar en de natuur centraal. In haar werk combineert ze veelal ervarings- en lichaamsgerichte oefeningen met meditatie en speelse creatieve methodieken vanuit o.a. Theory U en de Inner Development Goals.
Jura Maingay; Vanuit haar academische achtergrond in culturele antropologie bekijkt Jura maatschappelijke vraagstukken door een interdisciplinaire lens. Ze verbindt theoretische inzichten uit disciplines als filosofie, ecologie, politicologie, postkoloniale en genderstudies met de dagelijkse realiteit. “Het is in deze tijd cruciaal om praktische handvatten aan te reiken om idealen in de praktijk te brengen en zo positieve verandering teweeg te kunnen brengen.”
DAGPROGRAMMA
Deze workshop vindt plaats van 21 juli tot en met 25 juli, verspreid over vijf dagdelen. Het complete programma kost €795,-. Dit is inclusief de overnachtingen én alle maaltijden op de dagen waarop ontbijt, lunch en/of diner worden aangeboden. We starten op maandag in de villa van de Vrije Hogeschool om 12:30 uur met een gezamenlijke lunch. Dinsdag tot en met vrijdag gaan we kamperen op natuurkampeerterrein Austerlitz. Dinsdag, woensdag en donderdag is het ontbijt, de lunch en het avondeten inbegrepen. Vrijdag sluiten we af na het ontbijt. Tenten kunnen worden geregeld via de Vrije Hogeschool, maar het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen tent of tarp mee te nemen. Deelnemers dienen een eigen slaapmatje en slaapzak mee te nemen.
-
Maandag 12:30-16:00 uur op de Vrije Hogeschool. Lunch is inbegrepen.
De eerste dag zal in het teken staan van kennismaking met de groep en een verkenning hoe het is om te leven in de wereld zoals deze er nu uitziet. We onderzoeken door middel van een creatieve oefening hoe je je verhoudt met de mensen in je omgeving, je werk en/of studie, gemeenschappen en de natuur en formuleer je je persoonlijke ontwikkelingsvraag voor de week.
-
Dinsdag starten we de dag om 10:00 uur op de natuurcamping in Austerlitz. ’s Ochtends richten we samen het kamp in waar we de rest van de week zullen verblijven. Ontbijt, lunch en avondeten is inbegrepen.
Vandaag onderzoeken we wat het betekent om je écht te verbinden met de plek waar je bent. We zullen onze zintuigen openstellen, kennismaken met het bos waar we deze week verblijven en ervaren hoe het is om met reciprociteit wilde planten te oogsten en er een maaltijd mee te bereiden. ‘s Middags leren we zelf vuur maken op een traditionele wijze. ‘s Avonds onderzoeken we onze eigen passies door middel van storytelling rond het kampvuur.
Verder loopt het programma elke dag van ’s ochtends t/m ’s avonds. ’s Avonds koken we samen en hebben we kampvuur avonden.
-
Woensdag loopt het programma ’s ochtends t/m ’s avonds. ’s Avonds koken we samen en hebben we kampvuur avonden. Ontbijt, lunch en avondeten inbegrepen.
Tijdens deze dag stellen we ons open voor de wijsheid van de natuur en wat ze ons kan leren over onze innerlijke natuur. We trekken eropuit met een boswandeling, waarna we een tijd in stilte op één plek zullen verblijven om de omgeving diepgaand te ervaren. We stellen ons open voor de elementen uit de natuur: de wind, de zon, de bosgrond, het water en het mos, de stilte en de geluiden. We maken ruimte voor wat in onszelf op wil komen.
-
Donderdag loopt het programma ’s ochtends t/m ’s avonds. ’s Avonds koken we samen en hebben we kampvuur avonden. Ontbijt, lunch en avondeten inbegrepen.
Hoe wil je verder? Wat vind jij echt belangrijk? Hoe kun je meer leven in verbinding met zowel je omgeving als je innerlijke natuur?
Op deze laatste programma dag staan we stil bij ieders persoonlijke vraag en proces en vorm je concrete vervolgstappen die je in het dagelijks leven wil gaan maken. Je wordt begeleid om de inzichten en ervaringen die je de afgelopen dagen hebt opgedaan te verwerken in een tastbare vorm die je na deze week kan helpen om je eigen pad te vervolgen. We werken daarbij met klei en andere natuurlijke materialen die we uit het bos verzamelen. We eindigen met een mooie oefening in de natuur om deze bijzondere week mee af te sluiten.
-
Vrijdag ontbijten we samen, pakken we onze kampeerspullen in, nemen afscheid van elkaar en gaan we naar huis. Ontbijt is inbegrepen.
INSCHRIJVEN
Zin in een week vol inspiratie? Schrijf je in voor de zomerweek bij de Vrije Hogeschool in Zeist. De zomerweek gaat van start met minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.